Ravensara - sve o eteričnom ulju ravensare

Ravensara - sve o eteričnom ulju ravensare

Gripa, prehlada, kašalj i kihanje neugodni su pratitelji jesenskih i zimskih dana koje svim snagama pokušavamo izbjeći. Odupiremo im se na razne načine pokušavajući ojačati imunološki sustav i time očuvati zdravlje. Jedan od najboljih saveznika u ostvarivanju ovog cilja je blaga, a tako moćna ravensara, eterično ulje broj jedan u prevenciji širenja virusnih infekcija i ublažavanju simptoma bolesti koje oni uzrokuju.

Svojstva eteričnog ulja ravensare

Stimulirajuće eterično ulje ravensare, toplog mirisa sa izraženim antivirusnim i antiseptičkim svojstvima, prirodan je odabir tijekom sezone prehlade i gripe. Pruža olakšanje kod simptoma prehlade i gripe, poput kašlja i problema sa sinusima i pročišćava zrak u kojemu boravimo. Njegova antivirusna svojstva su korisna i prilikom tretiranja raznih vrsta herpesa. Na psihičkoj razini potiče generalni osjećaj dobrobiti, smanjuje umor i stres te oslobađa od negativnih misli. Ima stimulirajući učinak na imunitet posebno u okolnostima u kojima je imunitet ugrožen poput visoke razine stresa i iscrpljenosti te promjene godišnjih doba. Također može pomoći prilikom potrebe za opuštanjem bolova u mišićima i zglobovima i u slučaju istegnuća.

Ravensara je izuzetno djelotvorno i zanimljivo eterično ulje. Ima posebnu vrijednost radi svoje iznimne blagosti na organizam, bilo da se primjenjuje na koži ili inhalira. Upravo ta blagost u kombinaciji sa snažnim antivirusnim djelovanjem čini ravensaru idealnim izborom za pomoć u slučaju gripe i prehlade. Djeluje i na centralni živčani sustav balansirajući energiju prilikom stanja mentalne i fizičke iscrpljenosti što pomaže kod oporavka od bolesti. Njena umirujuća svojstva poboljšavaju kvalitetu sna i umanjuju tjeskobu, a njena antivirusna aktivnost generalno pomaže pri stimuliranju imuniteta i umanjuje rizik od zaraze i infekcija.

Ravensara – porijeklo i vrste kemotipa

Drvo iz čijih se listova proizvodi ovo ulje raste na Madagaskaru, a potječe s azijskog kontinenta. Dobiva se parnom destilacijom listova, a ima blago slatkasti balzamičan miris koji podsjeća na ružmarin uz nježne i jedva primjetne tonove papra. Ovisno o zemljopisnim i klimatološkim razlikama, razvila su se tri osnovna kemotipa eteričnog ulja Cinnamomum camphora: kamforni kemotip, bogat kamforom, cineolni kemotip bogat 1,8-cineolom i linalolni kemotip, prepoznatljiv kao ho-drvo, bogat monoterpenskim alkoholom linalolom. Cineolni kemotip je danas najpoznatiji kao ravintsara ili ravensara. Korištenjem naziva ravintsara izbjegavaju se zabune do kojih može doći zamjenom ravintsare s eteričnim uljem anisne ravensare, Ravensara aromatica, bogatim metil-eugenolom koje se zbog toga uglavnom i ne koristi u aromaterapiji. Ispravnom i detaljnom deklaracijom izbjegavaju se sve zabune i nedoumice pa je potrebno uvijek posegnuti za kvalitetnim uljima, poznatog podrijetla i pouzdanog sastava.

Sastavnice ravensare biološki su vrijedni i farmakološki aktivni organski spojevi koji svojim prisustvom u ulju izravno sugeriraju i njegova moguća djelovanja među kojima su najizraženija i opće priznata:

– ekspektorirajuće

– antivirusno

– stabilizirajuće za nervni sustav

– imunobalansirajuće

Primjena eteričnog ulja ravensare

Tegobe za čije se olakšavanje eterično ulje ravensare najčešće i najuspješnije primjenjuje su:

– gripa, infektivna mononukleoza

– prehlada

– infekcije uha i sinusa

– stres

– depresija

– fizički umor

– podrška imunološkom sustavu

– bolovi u mišićima

– poteškoće sa spavanjem (zbog nervne napetosti)

– problemi vezani uz infekcije raznim vrstama Herpes virusa

Ravensara je vjerojatno najblaže eterično ulje koje ne nadražuje i ne izaziva druge nuspojave pa se bez opasnosti može široko primjenjivati, čak i kod djece i osjetljivih osoba.

Metode primjene ovisno o tegobama su: difuzija, inhalacija i primjena na koži.

Najprepoznatljivije i najeksploatiranije svojstvo ravensare je njezino izraženo antivirusno djelovanje pa je posebno indicirana u periodu gripe, prehlade i drugih virusnih oboljenja. Zbog blagog djelovanja, posebno je omiljena kod astmatičara, osjetljivih na mnoga druga eterična ulja.

U antivirusnim recepturama kombinira se s eteričnim uljem klinčićevca, limunske trave, čajevca, palmarose, niaulija i drugih.

Recepti za primjenu
Kombinacije za korištenje u difuzoru

Za mirnu noć:

2 kapi eteričnog ulja ravensare
2 kapi eteričnog ulja lavande, Maillette
2 kapi eteričnog ulja vetivera

Za disanje:

4 kapi eteričnog ulja ravensare
4 kapi eteričnog ulja eukaliptusa globulusa
4 kapi eteričnog ulja cedra, atlaskog

Herpes na usnicama

1 kap eteričnog ulja ravensare na zahvaćeno mjesto na usnici, sedam puta dnevno, do izlječenja.

Bronhitis

4 kapi eteričnog ulja ravensare

4 kapi eteričnog ulja limuna

2 kapi eteričnog ulja smilja

3 kapi eteričnog ulja paprene metvice

30 ml brzo upijajućeg biljnog ulja

2-3 puta dnevno masirati gornji dio prsa.

Respiratorni problemi kod djece iznad šest godina

Tri puta dnevno masirati djetetova prsa s 5 kapi eteričnog ulja ravensare razrijeđenih u 5 kapi brzo upijajućeg biljnog ulja.

Psihički i fizički umor

3 kapi eteričnog ulja ravensare staviti na solarni pleksus, zapešće i unutarnju stranu lakta tri puta dnevno, tijekom 10 dana.

New in Blog

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their...

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to...

eterično ulje za yogu

Najbolja eterična ulja za yogu i meditaciju

Prakticiranje yoge i korištenje eteričnih ulja savršeno se nadopunjuje. Kombiniranjem obje prakse istovremeno, na jednostavan način povećavate njihove benefite. Organska...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their popularity is growing, and for good reason. Using essential oils for yoga can add a little magic and extra sparkle to your classes.
Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.

eterično ulje za yogu

Najbolja eterična ulja za yogu i meditaciju

Prakticiranje yoge i korištenje eteričnih ulja savršeno se nadopunjuje. Kombiniranjem obje prakse istovremeno, na jednostavan način povećavate njihove benefite. Organska eterična ulja su potpuno prirodan produkt biljaka te u sebi nose mnoga terapeutska svojstva koja upotpunjuju fizički, mentalni i duhovni aspekt yoge i meditacije. U nastavku donosimo nekoliko benefita koji dolaze s kombiniranjem eteričnih ulja s yogom te savjete za ispravan odabir eteričnih ulja i njihovo korištenje.