Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.

Što su antivirusna i antibakterijska eterična ulja?

Prije nego zaronimo u svijet korištenja eteričnih ulja, podjsetimo se da antivirusna i antibakterijska eterična ulja imaju izvanredna svojstva koja potječu iz bogatstva kemijskih spojeva koje sadrže. Ovi spojevi uključuju terpene, fenole, ketone i druge aktivne tvari koje su poznate po svojim antimikrobnim učincima. Kada ih koristite pravilno, ova ulja mogu vam pružiti snažnu podršku u borbi protiv virusa i bakterija. Njihova prirodna snaga čini ih važnim saveznikom u očuvanju zdravlja i jačanju imunološkog sustava te iz tog razloga svakako dopunite svoju uljnu kolekciju s njima.

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja

  • Ravensara kt. cineol (Cinnamomum camphora ct.cineol)

Ravensara je nezamjenjivo eterično ulje u aromaterapiji, posebice kada su u pitanju dišne infekcije i problemi u respiratornom sustavu. Ono što ga čini toliko vrijednim jest njegova sposobnost pročišćavanja zatvorenih dišnih puteva i ublažavanja začepljenjog nosa, a dovoljno je nježna i Sigurna da ju možete koristiti i kod djece. Tijekom hladnih zimskih mjeseci, ravensara pruža pouzdanu zaštitu, čineći ga dragocjenim saveznikom za jačanje imunološkog sustava i očuvanje zdravlja dišnih puteva. Svojim svojstvima, ravensara olakšava disanje te donosi osjećaj olakšanja i udobnosti, posebno kad su respiratorne tegobe prisutne, a znate i sami koliko su one česte u ovom hladnijem periodu godine.

  •  Niauli kt.cineol (Melaleuca quinquenervia)

Nježna i osvježavajuća aroma organskog eteričnog ulja niaulija pružit će vam osjećaj obnove za tijelo i um. Ovo ulje jača vaš prirodni imunološki sustav te je čak prikladno za direktnu primjenu na kožu. Niauli se može smatrati blagom alternativom čajevcu, a izrazito je koristan za čišćenje upaljenih rana. Osim jačanja imuniteta, ovo ulje pomaže kod glavobolja, te bolova u zglobovima i mišićima koji mogu pratiti prehladu, temperaturu ili gripu.

  • Eukaliptus (Eucalyptus globulus)

Eukaliptus globulus je izuzetno učinkovito eterično ulje koje pomaže kod iskašljavanja. Njegova snaga leži u tome što djeluje kao ekspektorans i mukolitik, olakšavajući izbacivanje sluzi iz dišnih puteva. Osim toga, posjeduje snažna antiseptička, antivirusna i antibakterijska svojstva koja ga čine izvrsnim izborom za probleme s donjim dišnim sustavom i tijekom prehlade. Odlično ulje za odrasle, a kada su u pitanju djeca birajte eukaliptus radiatu.

  • Čajevac (Melaleuca alternifolia)

Osim što učinkovito djeluje protiv bakterija, čajevac je prirodni čistač prostora, pa zajedno sa svim ostalim nabrojanim biti će vam izvrna podrška imunološkom sustavu. Sposoban je pomoći tijelu u borbi protiv različitih infekcija, a njegova antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva čine ga prvim izborom u tretiranju širokog spektra infekcije, to uključuje i učinkovitu obranu od virusa i gljivica, posebice na koži i noktima. Također, istraživanja pokazuju da čajevac ima izražen antimikrobni učinak na uobičajene oralne patogene, čineći ga vrijednim saveznikom u očuvanju dentalnog zdravlja.

  • Mravinac, kompaktni (Origanum compactum)

Eterično ulje mravinca, kompaktnog, poznato je po svojim izuzetnim antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima koja pružaju olakšanje kod dišnih i gljivičnih infekcija, kao i kod drugih zdravstvenih tegoba. Osim što pomaže ublažavanju infekcija mokraćnog sustava zahvaljujući svojim antibakterijskom djelovanju, istraživanja su pokazala da ovo ulje ima i izraženo antifungalno djelovanje. Primjena nekoliko kapi ulja na maramici ili putem parne inhalacije može vam znatno olakšati začepljen nos, probleme sa sinusima te olakšati izbacivanje sluzi. Važno je napomenuti da zbog visokog postotka fenola (karvakrol), ovo eterično ulje treba koristiti s oprezom. 

Kako koristiti antivirusna i antibakterijska eterična ulja?

Sva gore navedena eterična ulja možete iskoristiti na nekoliko načina, a u nastavku sam podijelila sa vama meni najdraže.

  • Difuzija u prostoru

Dodajte nekoliko kapi odabranog eteričnog ulja u difuzer kako biste pročistili zrak i pružili podršku imunitetu.

  • Dertmalna primjena

Razrijedite eterično ulje u biljnom ulju i nanesite na kožu kako biste ublažili simptome prehlade ili gripe. Ovo je posebno učinkovito za masažu prsa ili leđa. Na jednu jušnu žlicu ulja, cca 10mL (bademovo, maslinovo) dodajte 6-10 kapi eteričnog ulja (za djecu od 6 mjeseci do 2 godine, dodati 2-3 kapi) i lagano umasirajte u prsa te stražnji dio leđa, između lopatica.

  • Inhalacija vodenom parom

U 0,5L vruće vode (manje od 70°C) dodajte  1-2kapi eteričnog ulja te se inhalirajte na udaljenosti od 10cm 1minutu. Nakon toga ponovno dodajte 1-2 kapi eteričnog ulja  te se opet inhalirajte 1minutu. Postupak ponovite do max 5-15 kapi eteričnog ulja ne duže od 10 min. Ovu vrstu inhalacije možete ponavljati  2-3x dnevno i prikladna je za djecu starije od 12 godina.

Za sva dodatna pitanja oko primjena eteričnih ulja slobodno me kontaktirajte putem e-maila essencije@gmail.com i rado ću vas savjetovati koja eterična ulja da nabavite i kako da ih maksimalno iskoristite za poboljšanje i očuvanje zdravlja vaše obitelji.

Ojačajte svoj imunološki sustav prirodnim putem!

Do sljedećeg čitanja,

Vanja, vaš aromaterapeut i fitoterapeut

New in Blog

Top 10 eteričnih ulja za osvježenje tijekom ljeta

Top 10 eteričnih ulja za osvježenje tijekom ljeta

Dok sunce prži i temperature rastu, pronalaženje načina za osvježenje mnogima postaje prioritet. Dok moderne pogodnosti poput klima uređaja i...

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their...

Top 10 eteričnih ulja za osvježenje tijekom ljeta

Top 10 eteričnih ulja za osvježenje tijekom ljeta

Dok sunce prži i temperature rastu, pronalaženje načina za osvježenje mnogima postaje prioritet. Dok moderne pogodnosti poput klima uređaja i ventilatora nude olakšanje, postoji prirodna i aromatična alternativa koja može poboljšati vaše strategije hlađenja: eterična ulja. U ovom blogu istražujemo 10 najboljih osvježavajućih eteričnih ulja savršenih za ljeto, zajedno s praktičnim receptima koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite ova prirodna čuda.
Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna svojstva mogu pomoći umiriti um, podići duh i vratiti osjećaj ravnoteže. U ovom blogu istražit ćemo 10 najboljih eteričnih ulja koja su posebno učinkovita u upravljanju emocionalnim stresom.
Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their popularity is growing, and for good reason. Using essential oils for yoga can add a little magic and extra sparkle to your classes.