Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Piše: Mr. sc. Jasminka Papić, dipl. ing., aromaterapeutkinja

Sezona alergija nam je svima poznata, posebno kad je u pitanju sezona ambrozije. Simptomi alergije često nas ometaju tijekom dana, a mogu postati sve izraženiji i opasniji s vremenom.

Organska eterična ulja mogu nam pružiti veliko olakšanje, posebno kod problema s disanjem. Ona su prirodno rješenje protiv alergija ako ih koristimo na ispravan način. Koja ulja odabrati i na koji način ih sigurno primijeniti, pročitajte u nastavku teksta.

Kako eterična ulja mogu pomoći protiv alergije

Alergijska hunjavica je jedan od najčešćih i najneugodnijih alergijskih simptoma koji nastaje kao posljedica upale sluznice nosa uzrokovane alergijskom reakcijom na alergene. Alergeni mogu biti različite vrste sitnih čestica koje kod pojedinaca izazivaju preosjetljivost i tegobe slične prehladi: kihanje, curenje nosa ili začepljenost, svrbež u nosu, grlu i očima.

Kod primjene eteričnih ulja protiv alergije, tj. za olakšavanje simptoma alergijskih hunjavica, nužan je oprez i vrlo postepeno i pažljivo uvođenje svakog od njih u tretman kako ne bi izazvali suprotan učinak. Kod vrlo osjetljivih osoba i djece, eterična ulja se mogu zamijeniti hidrolatima.

Kad se govori o ublažavanju simptoma alergijske hunjavice nužno je najprije naglasiti važnost preventive koja, između ostalog, podrazumijeva izbjegavanje izlaganja poznatim alergenima i stresnim situacijama koje uvijek potiču pojavu alergijskih reakcija i pojačavaju njihov intenzitet. Preporučuje se i redovito  ispiranje sluznice nosa fiziološkom otopinom ili sterilnom morskom vodom.

Koja su svojstva antialergijskih eteričnih ulja

Kad je u pitanju olakšavanje alergijske hunjavice i sličnih alergijskih tegoba, aromaterapeuti biraju eterična ulja:

  • antialergijskih svojstava
  • protuupalnog djelovanja
  • antimikrobnog djelovanja
  • umirujućeg djelovanja

Eterična ulja antimikrobnog djelovanja raspršena u prostorijama u kojima se boravi doprinose smanjenju broja patogenih bakterija i virusa koji dodatno opterećuju imunosni sustav pa je njihov učinak dragocjen i kod osoba čiji su dišni organi već opterećeni utjecajem alergena.

Kontrola stresa i snažnih emotivnih stanja vrlo je važna za ublažavanje manifestacije alergijskih reakcija. Poznato je da ljudi izloženi nekom alergenu reagiraju manje burno, ako su smireni i sretni te da su alergijske reakcije povezane ne samo s alergenom nego i emotivnim stanjem osobe i razinom stresa. Zbog toga holistički aromaterapijski pristup uključuje sve spomenute aspekte.

Metode primjene eteričnih ulja

1. Difuzija eteričnih ulja

Za raspršivanje eteričnih ulja u prostoru u kojem boravimo vrlo su prikladni difuzori. Osim što sitne kapljice eteričnog ulja djeluju kao osvježivač prostora i doprinose smanjenju broja mikroorganizama u našem okruženju, one također izravno dolaze u kontakt sa sluznicom nosa i usne šupljine i tako izravno ostvaruju svoje pozitivne učinke.

Kod odabira eteričnih ulja za difuzor treba voditi računa da se koriste ona koja, osim antimikrobnog i antialergijskog djelovanja, imaju i pozitivne učinke na dišni sustav, a pri tome ne izazivaju štetne učinke.

U tom smislu uvijek su dobar izbor eterična ulja bogata monoterpenima koja potječu od crnogoričnog drveća (bor, jela, smreka) ili citrusnog voća (limunnarančamandarinalimeta), mediteranskih biljaka s različitim sastavnicama (smiljemirtalavandaružmarinpaprena metvica), biljaka bogatih terpenskim oksidom 1,8-cineolom (neke vrste eukaliptusaniauliravensaračajevac).

Puzajući miloduh je još jedno eterično ulje koje je omiljeno u aromaterapijskoj primjeni kod alergija. Doprinos kvalitetnoj primjeni svakako će dati i eterična ulja za opuštanje koja će zaokružiti djelotvornu i balansirajuću mirisnu kompoziciju.

Napomena: uvijek treba započeti s niskim koncentracijama eteričnih ulja kako njihovom primjenom ne bi izazvali suprotne učinke.

2. Inhalacija s eteričnim uljima

Odlična metoda za ublažavanje tegoba koje izaziva peludna hunjavica i problemi sa sinusima (OPREZ: vlažne inhalacije se ne primjenjuju kod astme, jer mogu izazvati napadaj). Za inhalacije se 2-3 kapi odabranog eteričnog ulja dodaju u inhalator ili posudu s toplom vodom. Pri tome voda ne smije biti prevruća i ne smije dolaziti u izravan dodir s očima, a ulja trebaju biti provjerene kvalitete i neškodljiva. Inhalacija se provodi 10-tak minuta, nekoliko puta na dan.

3. Suha inhalacija s eteričnim uljima

Jednostavan je i djelotvoran način primjene eteričnih ulja za olakšavanje alergijske hunjavice, a mogu je provoditi i osobe s astmom. Za tu primjenu se jedna do dvije kapi eteričnog ulja ili njihove mješavine kapne na maramicu, prinese nosnicama i inhalira. Za to se može koristiti i samo ulje paprene metvice koje je posebno djelotvorno za olakšavanje problema sa sinusima i lakše disanje.

4. Topička primjena eteričnih ulja

Vrlo je djelotvoran način za ublažavanje hunjavice i drugih tegoba dišnog sustava. U tu se svrhu stavi nekoliko kapi odabrane mješavine eteričnih ulja u žlicu brzoupijajućeg biljnog ulja i time izmasira gornji dio prsa i leđa, pokrije se toplim ručnikom i ostavi stajati barem pola sata.

Korisni recepti

Mješavina za inhalaciju i disanje

Pomiješati u žličici biljnog ulja lješnjaka, umasirati na gornji dio prsa i leđa 3-4 puta dnevno nekoliko dana ili 3 kapi mješavine kapnuti na maramicu i inhalirati po potrebi

Mješavina za difuzor

Ako preferirate već gotove mješavine, odličan izbor eteričnih ulja za ublažavanje alergijskih tegoba su Bioeterica mješavine ARIA DALMATICA i BURIN koje se mogu koristiti u difuzorima i kupkama. Nekoliko kapi pomiješanih s brzoupijajućim biljnim uljem može se umasirati na gornji dio prsa i leđa.

New in Blog

eterično ulje cedar

Eterično ulje cedar atlaski - prirodni put do mentalne snage i emocionalne podrške

Eterično ulje cedra, ukorijenjeno u drevnoj mudrosti, ali savršeno prikladno za suvremene izazove, najbolji je izbor za prirodni način vraćanja...

Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Sezona alergija nam je svima poznata, posebno kad je u pitanju sezona ambrozije. Simptomi alergije često nas ometaju tijekom dana,...

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Ljeto je pri kraju i sezona je povratka u školu i na fakultet. Bez obzira na to što zahtijeva ova užurbana...

eterično ulje cedar

Eterično ulje cedar atlaski - prirodni put do mentalne snage i emocionalne podrške

Eterično ulje cedra, ukorijenjeno u drevnoj mudrosti, ali savršeno prikladno za suvremene izazove, najbolji je izbor za prirodni način vraćanja ravnoteže i unutarnje snage, posebice u trenucima stresa, tjeskobe i emocionalne opterećenosti. Dobiveno iz drva cedra, ovo moćno ulje sa sobom nosi esenciju prirode - smiruje, uzemljuje i jača um i emocije.
Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Sezona alergija nam je svima poznata, posebno kad je u pitanju sezona ambrozije. Simptomi alergije često nas ometaju tijekom dana, a mogu postati sve izraženiji i opasniji s vremenom. Organska eterična ulja mogu nam pružiti veliko olakšanje, posebno kod problema s disanjem. Ona su prirodno rješenje protiv alergija ako ih koristimo na ispravan način. Koja ulja odabrati i na koji način ih sigurno primijeniti, pročitajte u nastavku teksta.

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Ljeto je pri kraju i sezona je povratka u školu i na fakultet. Bez obzira na to što zahtijeva ova užurbana sezona, eterična ulja se mogu koristiti svakodnevno za podršku mentalnom, fizičkom i emocionalnom blagostanju. Raspršite ih po cijelom domu, tako da vi i vaša obitelj možete biti spremni za iznenađenja koja vam može prirediti sezona povratka u školu. Donosimo vam nekoliko sjajnih ideja za primjenu eteričnih ulja za vrijeme intenzivnog učenja i savladavanja svakodnevnih radnih aktivnosti vašeg djeteta.