Kako podići energiju uz pomoć eteričnih ulja?

Kako podići energiju uz pomoć eteričnih ulja?

Ako se često ulovite kako posežete za još jednom šalicom kave, energetskim napitkom ili šećerom da pobijedite nalete umora tijekom dana, umjesto toga pokušajte podići svoju razinu energije na prirodan način, eteričnim uljima poput limuna, ružmarina i paprene metvice.

Energija nam omogućuje da s lakoćom radimo stvari koje volimo i daje nam motivaciju da radimo stvari koje se mogu činiti izazovima. Ali svakodnevni život i određene životne navike mogu uzrokovati da se osjećamo iscrpljeno do poslijepodneva kada je u danu ostalo još mnogo vremena i još toliko toga za obaviti.

Ako se dovoljno odmarate, vježbate tijekom dana, jedete zdravu hranu, a još uvijek vam je potreban popodnevni odmor, aromaterapija može na prirodan način podići vaše raspoloženje i razinu energije. Iako je poznato da eterična ulja imaju umirujuće djelovanje, neka od njih imaju i snažna svojstva koja mogu osnažiti osjetila, poboljšati vaše raspoloženje, probuditi vaš um i pružiti vašem tijelu prirodnu energiju koja mu je potrebna.

 

Zašto odabrati aromaterapiju kao rješenje?

Za povremene slučajeve podnevne tromosti, korištenje prirodnih eteričnih ulja može pružiti val energije koji vam je potreban za ostatak dana. Naravno, mogli biste se opskrbiti još jednom šalicom kave. Međutim, stvaranje ove navike može dovesti do ovisnosti o kofeinu, kao i uzrokovati nervozu i izbaciti razinu kortizola iz ravnoteže. Konzumacija previše kofeina tijekom dana također može poremetiti vaš noćni san, budući da može biti potrebno i do 10 sati da se kofein potpuno očisti iz tijela.

Svojim snažnim prirodnim svojstvima, eterična ulja mogu podržati zdravlje i blagostanje u različitim stilovima života. Dok se mnoga od njih povezuju s promicanjem opuštanja, energizirajuća eterična ulja mogu potaknuti budnost, ublažiti omamljenost i revitalizirati um i tijelo. Aromaterapija može pomoći u balansiranju živčanog sustava prije pozivanja nove energije u tijelo. Ovi prirodni pojačivači energije su održivi način da dobijete snagu koja će trajati cijeli dan bez ometanja vaše eventualne rutine opuštanja i sna.

Također, eterična ulja su poptuno prirodni proizvodi što znači da je njihovo djelovanje uvijek jednako potentno. Ne dolazi do navikavanja niti do potrebe za većim količinama ili dugotrajnijim procesom korištenja kako bi eterična ulja djelovala. Kada pronađete svoje favorite, oni će svakog dana biti vaša prirodna podrška, djelujući istim efektom prilikom svakog korištenja.

 

Najbolja eterična ulja za prirodno podizanje energije

Od citrusa, preko herbalnih do začinskih mirisa, eterična ulja pružaju raznoliki doživljaj i široki spektar korištenja kako biste lako za sebe pronašao ono što vam odgovara mirisom, a pritom dobili traženi efekt na raspoloženje. U nastavku pronađite najbolja eterična ulja za podizanje energije koja možete lako kombinirati jedna s drugima ili koristiti pojedinačno:

 

  • Eterično ulje paprene metvice 

    Sastojci mentol i menton odgovorni su za stimulirajuća, osnažujuća i prirodno energizirajuća svojstva eteričnog ulja paprene metvice. Poznato je da njegova oštra i rashlađujuća aroma opušta tijelo i obnavlja um, što može umiriti preaktivna osjetila tijekom stresnih razdoblja. Zbog svojih stimulativnih svojstava, svakodnevna uporaba eteričnog ulja paprene metvice može potencijalno utjecati na obrasce spavanja, stoga ovo ulje koristite s oprezom, u manjim dozama.

 

  • Eterično ulje limuna

    Poznato kao "tekuće sunce", ovo mirisno citrusno ulje je zvijezda svih energizirajućih mješavina eteričnih ulja. Odvažne citrusne note limuna uravnotežene su slatkim voćnim tonovima koji bistre um, poboljšavaju raspoloženje i povećavaju ukupnu energiju i fokus. Savršen za podupiranje razine energije u tmurnim zimskim danima.

 

  • Eterično ulje slatke naranče

    Za poletnost u koraku uzmite dašak ovog sjajnog citrusnog ulja koje podsjeća na svježe i sočne naranče. Dobiveno iz kore voća, eterično ulje slatke naranče posjeduje okrepljujuću kvalitetu koja može potaknuti motivaciju, pozitivnost i mentalnu jasnoću.

 

  • Eterično ulje limete

    Citrusno i suptilno tropsko, eterično ulje limete probudit će vaša osjetila usred popodnevnog pada energije. Njegova svježa i ljetna aroma ima podižući i okrepljujući učinak na um, što može pomoći u oživljavanju produktivnosti i kreativnosti ako osjećate da ste zapeli na određenim zadacima.

 

  • Eterično ulje bergamota

    Plod bergamota opisuje se kao križanac grejpa i naranče, a poprima oblik kruške. Korišten u razne aromatične svrhe, aroma bergamota je stimulativna, a istovremeno umirujuća, što ga čini idealnim za upotrebu tijekom napornih dana. Njegov citrusni, voćni i suptilno slatki miris uravnotežen je toplim začinskim cvjetnim, što ga čini izvrsnim prirodnim eteričnim uljem za povećanje energije.

 

  • Eterično ulje đumbira 

    Ovo osnažujuće i zagrijavajuće začinsko ulje ima nadimak "Ulje osnaživanja" jer se vjeruje da ulijeva povjerenje. Pikantna aroma ulja korijena đumbira prirodno daje energiju, ublažava letargiju, vrtoglavicu i umor dok povećava koncentraciju. Korijen đumbira također ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći u kontroli osjećaja stresa i tjeskobe, što ga čini izvrsnim eteričnim uljem koje daje energiju.

 

  • Eterično ulje kore cimeta

    Poznato po svojem slatkom, drvenastom i pikantnom mirisu, ovo popularno začinsko ulje slovi kao podizač raspoloženja. Ulje kore cimeta pokazuje umirujuća svojstva dok poboljšava raspoloženje, poboljšava fokus i povećava prirodnu energiju. Kora cimeta također se lijepo slaže s uljima citrusa za odvažnu i stimulirajuću mješavinu koja povećava energiju.

 

  • Eterično ulje ružmarina

    Sastavom bogato cineolom, ulje ružmarina ima snažan, drvenast i biljni miris te se smatra snažnim prirodnim pojačivačem energije. Za užurbane radne dane i obavljanje zamornih zadataka, ulje ružmarina je dobro jer je poznato da potiče koncentraciju i fokus, a istovremeno ublažava umor i regulira stres.

 

  • Eterično ulje eukaliptusa

    Ovo hrabro i stimulirajuće eterično ulje svestrano je ulje za lokalne i aromatične svrhe. Poznato je da kamforna i svježa aroma eukaliptusa budi um, kao i da pokazuje umirujuća svojstva, pružajući prirodnu energiju. Također se vjeruje da eukaliptus potiče dublje disanje kada se koristi aromatično, što će povećati budnost i koncentraciju.

 

Kako koristiti eterična ulja za podizanje energije?

Energizirajuća eterična ulja mogu se koristiti na različite načine kako bi se na prirodan način podržala razina energije tijekom dana. Ako se teško budite ujutro, stavite par kapi razbuđujućih eteričnih ulja u svoj difuzor tijekom vaše uobičajene jutarnje rutine ili nakapajte eterično ulje limuna i paprene metvice u tuš kabinu kako bi vas prirodan miris razbudio tijekom jutarnjeg tuširanja.

Tijekom dana poželjno je koristiti eterična ulja za fokus i koncentraciju u svojem uredu ili u autu na putu do posla. U autu ih jednostavno možete koristiti uz pomoć malih elegantnih difuzora za auto, a u ured možete ponijeti roll on ili inhalator, ili nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja u posudicu s krupnom morskom soli kako bi se miris polako otpuštao tijekom dana i zadržavao se samo u vašoj blizini.

Nakon radnog dana, dan nije gotov, ali u tom trenu često dolazi do pada energije, a obveze iz privatnog života tek počinju. Ukoliko provodite vrijeme s djecom, odaberite nježnija eterična ulja poput limuna, eukaliptusa radiate ili mandarine kako biste održali razinu svoje energije i stvorili pozitivnu atmosferu za svakoga u vašem okruženju.

 

Korisni recepti

 

JUTARNJE MJEŠAVINE ZA DIFUZOR

Prva zraka sunca

Ova mješavina koristi svijetla i sočna citrusna ulja za poticanje vaših osjetila i energiziranje vašeg jutra.

Ulja citrusa podižu i osvježavaju, a paprena metvica i ružmarin izoštravaju fokus i povećavaju mentalnu bistrinu.

Jutarnje osvježenje

Ova osvježavajuća mješavina s paprenom metvicom savršena je za razbistrivanje uma i okrepu osjetila na početku dana.

Kombinacija mente i svježih mirisa otvara dišne ​​puteve, stimulira um, pomaže vam da se osjećate budnije i daje energiju za početak dana.


Dnevna doza samopouzdanja

Ova mješavina kombinira energizirajuće bilje s daškom citrusa kako bi vas pokrenula ujutro.

Ružmarin i bosiljak poznati su po svojoj sposobnosti da poboljšaju mentalnu bistrinu i fokus, dok citrusna ulja podižu raspoloženje i daju energiju.

 

DIFUZOR ZA AUTO I URED

U svoj mali difuzor za auto stavite nekoliko kapi limuna ili paprene metvice, a ako ste ljubitelj kompleksinijih mirisa, u našoj ponudi možete pronaći mješavine organskih eteričnih ulja kao stvorene za korištenje u autu ili uredu tijekom radnog dana. Za ljubitelje citrusa tu je naša mješavina Nevera, a za sve one kojima treba visoka razina budnosti i koncentracije kreirali smo mješavinu Burin i Aria dalmatica.

 

JUTARNJE TUŠIRANJE

Možda najjednostavniji način korištenja eteričnih ulja kad je u pitanju razbuđivanje, jutarnje tuširanje može se pretvoriti u mirisni ritual koji vam u trenu daje energiju za ostatak dana. Kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, grejpa, paprene metvice ili eukaliptusa u tuš kabinu za trenutno osvježenje uma. Dapače, kombinirajte više eteričnih ulja odjednom ili posegnite za jednom od naših razbuđujućih mješavina eteričnih ulja kao što su Nevera, Burin ili Aria dalmatica.

POPODNEVNO OSVJEŽENJE

Mirisni dašak energije

Ova je mješavina osmišljena kako bi vam pomogla da prevladate poslijepodnevni pad energije s osvježavajućom i revitalizirajućom aromom.

Paprena metvica i limun pružaju energizirajuće djelovanje, dok tamjanovac i lavanda nude uzemljujuće i umirujuće djelovanje, pomažući vam da ostanete usredotočeni i osvježeni.

Citrusno poslijepodne

Ova je mješavina izvrsna za revitalizaciju vaše razine energije u poslijepodnevnim satima uz nalet citrusa i metvice.

Kombinacija grejpa, limete i bergamota podiže raspoloženje, dok paprena metvica daje hladeći, osvježavajući dodir koji pomaže u otklanjanju umora.

Popodnevna igra (prilagođeno djeci)

Ova mješavina savršena je za stvaranje živahne i vesele atmosfere kada provodite vrijeme s djecom.

Mandarina i lavanda nude veselu i umirujuću aromu, a eukaliptus radiata daje laganu, razigranu svježinu. Ova mješavina pomaže održati okolinu zabavnom i umirujućom, što je čini idealnom za igru ​​s djecom.

New in Blog

eterično ulje cedar

Eterično ulje cedar atlaski - prirodni put do mentalne snage i emocionalne podrške

Eterično ulje cedra, ukorijenjeno u drevnoj mudrosti, ali savršeno prikladno za suvremene izazove, najbolji je izbor za prirodni način vraćanja...

Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Sezona alergija nam je svima poznata, posebno kad je u pitanju sezona ambrozije. Simptomi alergije često nas ometaju tijekom dana,...

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Ljeto je pri kraju i sezona je povratka u školu i na fakultet. Bez obzira na to što zahtijeva ova užurbana...

eterično ulje cedar

Eterično ulje cedar atlaski - prirodni put do mentalne snage i emocionalne podrške

Eterično ulje cedra, ukorijenjeno u drevnoj mudrosti, ali savršeno prikladno za suvremene izazove, najbolji je izbor za prirodni način vraćanja ravnoteže i unutarnje snage, posebice u trenucima stresa, tjeskobe i emocionalne opterećenosti. Dobiveno iz drva cedra, ovo moćno ulje sa sobom nosi esenciju prirode - smiruje, uzemljuje i jača um i emocije.
Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Eterična ulja kao pomoć za ublažavanje alergijske hunjavice

Sezona alergija nam je svima poznata, posebno kad je u pitanju sezona ambrozije. Simptomi alergije često nas ometaju tijekom dana, a mogu postati sve izraženiji i opasniji s vremenom. Organska eterična ulja mogu nam pružiti veliko olakšanje, posebno kod problema s disanjem. Ona su prirodno rješenje protiv alergija ako ih koristimo na ispravan način. Koja ulja odabrati i na koji način ih sigurno primijeniti, pročitajte u nastavku teksta.

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Najbolja eterična ulja za učenike i studente

Ljeto je pri kraju i sezona je povratka u školu i na fakultet. Bez obzira na to što zahtijeva ova užurbana sezona, eterična ulja se mogu koristiti svakodnevno za podršku mentalnom, fizičkom i emocionalnom blagostanju. Raspršite ih po cijelom domu, tako da vi i vaša obitelj možete biti spremni za iznenađenja koja vam može prirediti sezona povratka u školu. Donosimo vam nekoliko sjajnih ideja za primjenu eteričnih ulja za vrijeme intenzivnog učenja i savladavanja svakodnevnih radnih aktivnosti vašeg djeteta.