Prirodna zaštita za pse i mačke uz organska eterična ulja

Prirodna zaštita za pse i mačke uz organska eterična ulja

Piše: Tanja Majcen, dr.vet.med., holistički aromaterapeut

Izvor: Essentia časopis o integrativnoj aromaterapiji, broj 6 / godina II.

Dolazak toplijih mjeseci, kada što više vremena nastojimo provoditi u prirodi sa svojim ljubimcima, nažalost donosi i određene opasnosti. Između ostalog to su vanjski nametnici, krpelji, buhe i papatači. S obzirom na to da oni mogu prenijeti i niz opasnih zaraznih bolesti na naše ljubimce, primarno na pse, izuzetno je važna kontinuirana zaštita tijekom cijele godine.

Upravo iz tog razloga aromaterapija je idealno rješenje, jer pruža prirodnu, učinkovitu i neškodljivu zaštitu protiv vanjskih nametnika. Pomno odabrana eterična i biljna ulja imaju snažno repelentno djelovanje, što znači da sprječavaju da vanjski nametnici uopće dođu na psa i mačku.

Toplije vrijeme uzrokuje pojačanu migraciju krpelja koji prilikom uboda mogu prenijeti opasne zarazne bolesti (piroplazmoza, anaplazmoza, borelioza, erlihioza), koje u konačnici mogu biti i fatalne za psa. Iako je aktivnost krpelja najjača od proljeća do jeseni, ipak treba naglasiti da opasnost od njihovog uboda postoji i u ostalom dijelu godine, s obzirom na klimatske promjene i vrlo blage zime, te je izuzetno važna zaštita tijekom cijele godine.

 

Ulja snažnog repelentnog djelovanja protiv krpelja

Od esencijalnih ulja snažnog djelovanja protiv krpelja, izdvojila bih vetiver (Vetiveria zizanoides), opoponaks (Commiphora glabrescens), egipatski geranij (Pelargonium x asperum), kurkumu (Curcuma longa), lovor (Laurus nobilis) i altlaski cedar (Cedar atlantica), a od biljnih ulja prvenstveno biljno ulje neema (Azadirachta indica) koje ima repelentno i insekticidno djelovanje, te biljno ulje andirobe.

Ukoliko nađete krpelja koji se primio za kožu psa, nikada ga nemojte premazivati uljem ili alkoholom jer će se on tada opustiti, a time i lakše ispustiti uzročnika u krv psa. Najbolje je koristiti specijalizirane kukice za vađenje krpelja. Nakon vađenja krpelja na mjesto uboda nakapajte 1-2 kapi esencijalnog ulja prave lavande, koje će djelovati smirujuće, protuupalno i blago antiseptički.

 

Repelentna ulja za buhe, papatače i komarce

Buhe su paraziti koji žive u koži i dlaci naših ljubimaca, a hrane se sišući krv pri čemu uzrokuju jaki svrbež, ali i mogućnost prijenosa trakavice Dipyhilidium caninum. Mnogi psi mogu razviti alergijsku reakciju na ubod buhe, odnosno na protein iz sline buhe. Tada, osim svrbeža, dolazi do razvoja alergijskog dermatitisa, upale kože i stvaranja crvenih uzdignuća (papula). U tom slučaju kao prvu pomoć možete nanijeti hidrolat hamamelisa ili njemačke kamilice koji će umiriti svrbež, djelovati adstringentno i blago antiseptički. Izuzetno je važno istovremeno tretirati prostor jer se tamo nalazi 80% jajašaca i ličinki buha.

U toplijem dijelu godine postoji i velika opasnost od papatača (sitni, komarcu slični kukci), koje sišu krv i to osobito noću. Prenose tešku i neizlječivu bolest kod pasa, lišmanijozu, koja je zoonoza, što znači da mogu oboljeti i ljudi.

Od esencijalnih i biljnih ulja koja pokazuju repelentni učinak na buhe papatače i komarce izdvojila bih eukaliptus limunski (Eucalyptus citriodora)limunsku travu (Cymbopogon citratus), cejlonsku citroneli (Cymbopogon nardus), kurkumu (Curcuma longa), pravu lavandu (Lavandula officinalis) i atlaski cedar (Cedar atlanticus), koji uz repelentno ima i dokazano insekticidno djelovanje. Biljno ulje andirobe (Carapa guianensis) ima izuzetno učinkovito djelovanje protiv komaraca i papatača.

Izuzetno važno je naglasiti da esencijalna ulja moraju biti kemotipizirana, vrhunske kvalitete te prije primjene na ljubimcima prethodno pravilno razrijeđena u hladno prešanom biljnom ulju.

Esencijalna i biljna ulja u svrhu zaštite pasa i mačaka od vanjskih nametnika možemo primijeniti u obliku uljnih mješavina (od eteričnih i biljnih ulja) i sprejeva (od eteričnih i biljnih ulja i vode ili hidrolata) pravilno razrijeđena, pri čemu je važno napomenuti da eterična ulja hlape te da je potrebna redovita svakodnevna primjena pripravaka.

 

Sva navedena esencijalna i biljna ulja pokazuju izuzetno učinkovito repelentno djelovanje i u cilju zaštite ljudi od vanjskih nametnika.

Smatram da je izuzetno važno podizati svijest vlasnika ljubimaca o važnosti prirodne i neškodljive zaštite protiv vanjskih nametnika, pri čemu u velikoj mjeri djelujemo na njihov zdraviji i duži život.

Osim toga, sigurna sam da bi to bio i njihov izbor jer iskonski teže prirodi, a mi smo odgovorni da im to pružimo jer oni to itekako zaslužuju.

New in Blog

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their...

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to...

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna svojstva mogu pomoći umiriti um, podići duh i vratiti osjećaj ravnoteže. U ovom blogu istražit ćemo 10 najboljih eteričnih ulja koja su posebno učinkovita u upravljanju emocionalnim stresom.
Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their popularity is growing, and for good reason. Using essential oils for yoga can add a little magic and extra sparkle to your classes.
Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.