Povratak u školu uz eterična ulja

Rujan nam je pred vratima što znači samo jedno, vrijeme je za povratak u školu. Početak nove školske godine donosi određene izazove kako za đake tako i za roditelje, a često to početno uzbuđenje pređe u tremu i stres što može kod djece rezultirati padom imuniteta i pojavom tipičnih bolesti za njihovu dob. U nastavku pročitajte 2 načina kako pomoću eteričnih ulja možete djeci olakšati povratak u školu.

Difuzija eteričnih ulja za lakši povratak u školu

Početak školske godine donosi veliko uzbuđenje za školarce, pogotovo onda kada su u pitanju djeca koja po prvi puta sjedaju u školske klupe. Početno uzbuđenje vrlo brzo preraste u tremu i stres što rezultira padom imuniteta, a isto tako djeci je u početku teško održati dovoljnu razinu koncentracije kada je u pitanju učenje i pisanje zadaće. Kako biste olakšali svojoj djeci povratak u školu i taj početni period prilagodbe, svakako uzmite u obzir difuziju eteričnih ulja u prostoru. Na taj način, ovisno o izboru eteričnih ulja, indirektnom inhalacijom možete djelovati na opuštanje i smirenje napetosti, nervoze i stresa,na poboljšanje koncentracije, ali i jačanje imuniteta. 

 

Eterična ulja poput slatke naranče, crvene mandarine, bijelog bora i prave lavande biti će odličan izbor za opuštanje, smirenje i bolje spavanje. Ružmarin kemotip cineol i limun biti će vaši saveznici za povećanje koncentracije i jutarnje buđenje dok će ravensara kemotip cineol, mirta kemotip cineol, eukaliptus radiata, limun te čajevac poslužiti za jačanje i održavanje snažnog imuniteta.

 

Sve što morate napraviti je dodati do 10 kapi eteričnih ulja u difuzor i pustiti ga da radi sat do dva. Možete koristiti samo jedno od navedenih ulja ovisno o tome što želite postići ili napraviti svoju kombinaciju. Moja preporuka je da ne miješate više od 5 eteričnih ulja. Ovaj postupak možete ponoviti i nekoliko puta kroz dan te prije spavanja s tim da ukoliko radite difuziju prije spavanja smanjite broj kapi na pola ili pustite difuzor da radi 30 minuta prije nego što dijete ode na spavanje.

Primjena eteričnih ulja na koži

Idealan način kako iskoristiti maksimalni potencijal eteričnih ulja je da ih koristite na koži djeteta. Znam da se mnogi od vas ne usude primjenjivati eterična ulja na ovaj način, zato sam u nastavku sa vama podijelila jedan vrlo jednostavni recept koji će vam omogućiti sigurnu primjenu eteričnih ulja. Ovisno o tome što želite postići, izaberite ulja prema gore navedenim preporukama i napravite uljnu mješavinu za svoje dijete. Vjerujte mi, imajući na umu da radite nešto vrlo korisno za svoje dijete i pri tom poptuno prirodno, uživati ćete u izradi, a uvijek možete uključiti i svoje dijete u taj proces.

 

U 30mL hladno tiještenog biljnog ulja marelice ili badema, dodajte 3% (oko 18 kapi) eteričnih ulja za djecu od 7-12 godina te 5% (oko 30 kapi)  za djecu od 12-15 godina.

 

Nekoliko kapi mješavine stavite djetetu u dlan, neka protlja rukama, par puta duboko udahne iz dlanove i ostatak prenese na unutarnji dio zapešća te stopala. Ovaj postupak možete ponavljati do 3x na dan.

 

Kontinuiranom primjenom ovih kratkih savjeta  možete olakšati djetetu povratak u školske klupe i omogućiti mu da s veseljem i lakoćom odrađuje svoje zadatke. 

Sretno dijete, sretan roditelj!

Napisala: 

Vanja Lopar Grgurić, mag.sanit.ing

Certificirani IFPA aromaterapeut

Aromaface terapeut

Kreator prirodne kozmetike

New in Blog

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their...

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to...

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna svojstva mogu pomoći umiriti um, podići duh i vratiti osjećaj ravnoteže. U ovom blogu istražit ćemo 10 najboljih eteričnih ulja koja su posebno učinkovita u upravljanju emocionalnim stresom.
Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their popularity is growing, and for good reason. Using essential oils for yoga can add a little magic and extra sparkle to your classes.
Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.