Najbolja eterična ulja protiv komaraca

Najbolja eterična ulja protiv komaraca

Eterična ulja prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti koji naneseni na kožu, odjeću ili prostor u kojem boravite, učinkovito odbijaju komarce i druge insekte.

Postoje mnogi proizvodi na tržištu koji se koriste kao repelenti, najčešće sintetskog porijekla no najveća prednost prirodnih pripravaka je ta što ne sadrže nikakve opasne kemikalije niti sastojke koji bi mogli biti potencijalno štetni za naš organizam.

Međutim, svakako treba imati na umu da eterična ulja ne mogu pružiti potpunu zaštitu jer njihova djelovanja ovise o mnogo faktora poput koncentracije djelatnih komponenti, koliko se često primjenjuju i u kojoj količini, te različitom djelovanju na pojedine vrste insekata.

Zaštita od komaraca i ostalih insekata je svima potrebna, a kako nam u tome mogu pomoći eterična ulja i kako ih sigurno koristiti, pročitajte u nastavku.

 

7 najboljih eteričnih ulja s repelentnim djelovanjem

Određena eterična ulja mogu vam pružiti zaštitu od komaraca na jednostavan i prirodan način. U nastavku otkrivamo koja su najomiljenija, a niže možete pronaći i recepte za njihovo korištenje.

 

1) Eterično ulje limunska trava

Jedan od najpoznatijih repelenata, limunska trava se oduvijek koristi za zaštitu od insekata. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim eteričnim uljima za prevenciju uboda.

 

2) Eterično ulje citronela, javanska

Citronela je vrlo slična limunskoj travi. Jedna od glavnih značajki ovog eteričnog ulja je upravo njegovo repelentno djelovanje. Svježi slatkasti miris čini ovo ulje idealnim za ljetne večeri.

 

3) Eterično ulje lavanda, prava Maillette

Lavanda možda ima umirujuće djelovanje na ljude, ali ne i na insekte. Ovo eterično ulje sadrži kemijski spoj linalool koji dokazano odbija komarce. Uz to, idealna je i za liječenje uboda insekata radi svojeg umirujućeg i antiseptičkog djelovanja.

 

4) Eterično ulje paprene metvice

Ovo osvježavajuće eterično ulje ima mnoge korisne učinke, a jedan od njih je i zaštita od komaraca i ostalih uboda insekata. Izvrsno u kombinaciji s eteričnim uljem limuna, uz svoja zaštitna svojstva donosi i pravo ljetno osvježenje.

 

5) Eterično ulje limunskog eukaliptusa

Sličnog djelovanja kao limunska trava, ovo eterično ulje odbija komarce svojim svježim limunastim mirisom, a njegova antibakterijska svojstva su dodatne prednosti.

 

6) Eterično ulje geranij, bourbon

Ovo eterično ulje cvjetne note također ima jako repelentno djelovanje, a popularno je u toj upotrebi upravo radi svojeg divnog mirisa koji ne podsjeća na tipično sredstvo protiv komaraca. Uz komarce odbija i muhe što nam dodatno uljepšava boravak na otvorenom.

 

7) Eterično ulje atlaskog cedra

Iako nije tipičan odabir za zaštitu protiv komaraca, ovo eterično ulje se često pojavljuje u receptima za repelentno djelovanje. Vrlo koristan kao donja nota u mješavinama, vezat će na sebe lagana citrusna ulja, usporiti njihovo hlapljenje i produljiti njihovo djelovanje.

 

Kako se koriste eterična ulja protiv komaraca

Repelentna eterična ulja možete primijeniti na više načina.

 

1. Difuzor

Ako imate difuzor, mješavina eteričnih ulja s repelentnim djelovanjem je odlična opcija. Dovoljno je staviti difuzor na terasu ili u prostoriju u kojoj boravite i uživati u divnim mirisima uz zaštitu od komaraca.

 

2. Nebulizator

Za nebulizator možete odabrati jedno od ulja i uključiti ga u prostoriji u kojoj boravite. Nebulizator će u intervalima raspršivati čisto ulje u sitnim česticama kako bi se njegovo djelovanje što više produžilo.

Za sve vas koji trenutno ne koristite uređaje za primjenu eteričnih ulja uvijek postoje i druge jednostavne opcije:

 

3. Mirisne maramice

Nakapajte 4 -5 kapi jednog od preporučenih eteričnih ulja na maramicu ili blazinice te rasporedite u prostoru u kojem boravite.

 

4. Repelentni sprej za prostor

Kreirajte mješavinu kombinacije eteričnih ulja s alkoholom za praktičan sprej za prostor ili pak koristili prskanjem na odjeću.

 

5. Repelentno ulje za tijelo

Izradite mješavinu preporučenih eteričnih ulja s baznim uljem kako biste dobili pripravke za primjenu direktno na koži.

 

Kako se riješiti komaraca eteričnim uljima

Siguran način korištenja eteričnih ulja je vrlo važan radi njihovih snažnih, visoko koncentriranih sastavnica. Ponekad je teško procijeniti omjere i otkriti najbolje kombinacije stoga donosimo nekoliko recepata za repelente.

 

1. Mješavina eteričnih ulja za difuzor

U 100 ml vode dodajte:

5 kapi – eteričnog ulja eukaliptusa limunskog

3 kapi – eteričnog ulja limunske trave

2 kapi – eterično ulje geranija, bourbon

3 kapi – eteričnog ulja lavande, Maillette

3 kapi – eteričnog ulja cedra, atlaskog

 

Ostavite difuzor da radi u prostoru u kojemu boravite, na prozoru ili na terasi ako boravite na otvorenom.

 

2. Repelent u spreju

Recept 1:

25 kapi eteričnog ulja limunske trave

15 kapi eteričnog ulja lavande, Maillette

10 kapi eteričnog ulja paprene metvice

45 ml 70% -tnog alkohola ili votke

 

Sastojke stavite u bočicu s raspršivačem od 50 ml i dobro protresite kako bi se eterična ulja pomiješala s alkoholom. Po potrebi raspršite u prostor ili na odjeću ako planirate boraviti u prirodi. Po mogućnosti izbjegnite korištenje direktno na koži.

 

Recept 2:

40 kapi eteričnog ulja cedra, atlaskog

20 kapi eteričnog ulja timijana, linalol

15 kapi eteričnog ulja limuna

250 ml votke

Limunova korica izrezana u duge trakice

 

Kombinirajte u bočicu s raspršivačem od 300 ml eterična ulja i dodajte votku, zatvorite bočicu i dobro protresite. Označite bočicu i pustite da sastojci prožmu najmanje jedan sat. Stavite korice limuna u bočicu i koristite najduže mjesec dana od trenutka izrade. Dobro protresite prije svake upotrebe, nanesite na odjeću po potrebi te po potrebi ponovite postupak svakih 30 minuta.

Čuvajte podalje od izvora svjetla i topline, na sobnoj temperaturi.

 

3. Repelentno ulje za tijelo

Recept 1:

20 kapi eteričnog ulja limunske trave

20 kapi eteričnog ulja citronele, javanske

5 kapi eteričnog ulja čajevca

10 kapi eteričnog ulja ružmarina, cineol

45 ml baznog ulja (nerafinirano suncokretovo ulje, bademovo ulje i sl.)

 

U bočicu od 50 ml dodajete navedena eterična ulja i bazno ulje. Zatvorite i lagano promiješajte. Nanesite tanki sloj na kožu i lagano utrljajte. Prema potrebi ponovite postupak svaka 2 sata.

Čuvajte na sobnoj temperaturi, podalje od izvora svjetla i topline.

 

Recept 2:

20 kapi eteričnog ulja paprene metvice

20 kapi eteričnog ulja citronele, javanske

30 ml baznog ulja po želji

 

Pomiješajte sastojke u tamnoj bočici i nanesite tanki sloj na kožu po potrebi.

U slučaju uboda komaraca, eterična ulja mogu pomoći kod smanjenja iritacije na koži.

 

Lavanda protiv komaraca

Eterično ulje lavande je odlično za prvu pomoć. Na mjesto uboda nanesite 1 kap eteričnog ulja lavande i utrljajte. Nakon što se ulje upije u kožu, postupak možete ponoviti do 5 puta. Za osjetljivu kožu, eterično ulje lavande pomiješajte s malo baznog ulja.

 

Važni savjeti i mjere opreza

Za kraj donosimo još nekoliko korisnih savjeta i važnih pravila za zaštitu od komaraca koristeći eterična ulja:

1. Izbjegavati nanošenje na područje oko usta i očiju.

2. Sredstva za zaštitu od komaraca ne nanositi na oštećenu kožu i rane.

3. Kod upotrebe eteričnih ulja za zaštitu od komaraca kod male djece, preporučujemo da se ulja ne raspršuju u prostor dok bebe i mala djeca spavaju ili borave u prostoriji.

 

Na tržištu postoje razni preparati za zaštitu od komaraca i drugih insekata. Naša preporuka je da koristite prirodna sredstva poput eteričnih ulja, koja nisu toksična i nisu štetna za organizam. Eterična ulja imaju sporije djelovanje nego sintetički preparati, ali su dugoročno sigurnija i za vas i za vašu okolinu.

 

Za sigurno i bezbrižno ljetovanje preporučamo vam TOP 10 eteričnih ulja o kojima možete pročitati više u našem blogu.

Uživajte u izletima u prirodu i u mirnim ljetnim noćima!

New in Blog

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their...

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to...

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna svojstva mogu pomoći umiriti um, podići duh i vratiti osjećaj ravnoteže. U ovom blogu istražit ćemo 10 najboljih eteričnih ulja koja su posebno učinkovita u upravljanju emocionalnim stresom.
Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their popularity is growing, and for good reason. Using essential oils for yoga can add a little magic and extra sparkle to your classes.
Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.