Winter blues - kako podići raspoloženje u zimskim danima?

Winter blues - kako podići raspoloženje u zimskim danima?

Najkraći dan u godini je možda iza nas, ali još uvijek smo daleko od dugih sunčanih dana karakterističnih za dolazak ljeta. Iako zima ima svoje posebne čari, može uzrokovati i takozvani ‘winter blues’ – pad raspoloženja, motivacije i fokusa te na taj način otežati svakodnevicu. U nastavku donosimo nekoliko korisnih informacija i savjeta kako se uz pomoć organskih eteričnih ulja izvući iz negativnog raspoloženja.

Winter BluesPosebna iskustva poput blagdanskog ugođaja, obiteljskih okupljanja i prvog snijega povezujemo isključivo s čarobnom i hladnom zimom. Nažalost, nakon što blagdansko vrijeme prođe, ovo godišnje doba pokaže i svoje negativne strane. Uz hladnoću dolazi tmurno i sivo vrijeme, kratki dani i duge noći, što uvelike utječe na raspoloženje i emocije. Duži period kratkih dana i dugih noći može izazvati promjene u kemijskoj ravnoteži naših tijela. Sa znanstvene strane, takve promjene se često vežu za nedostatak izloženosti sunčevoj svjetosti. 

 

Kraći dani direktno utječu na proizvodnju serotonina, hormona poznatog po tome što regulira pozitivne emocije u našim tijelima. U nedostatku proizvodnje serotonina vrlo lako dolazi do promjene u emotivnom stanju. Osjećaj tuge, besmislenosti, manjak samopouzdanja i motivacije pa čak i depresija, poznate su posljedice nedostatka hormona sreće. Iz toga proizlaze i druge posljedice, kao što su nemogućnost ustajanja iz kreveta ujutro, izbjegavanje društva i socijalnih prigoda, generalni manjak energije, otežana koncentracija, manjak fizičke aktivnosti, smanjena potreba za intimnim odnosima i nezdrava prehrana.

 

Utjecaj na emocije i raspoloženje jedna je od glavnih odlika organskih eteričnih ulja. Aromaterapijom na prirodan način možemo stimulirati proizvodnju serotonina. Na taj način možemo smanjiti broj sivih dana i simptome zimske depresije i pomoći si da se osjećamo bolje onda kad nam je to najpotrebnije.

 

8 eteričnih ulja idelanih za zimske dane

Kad je u pitanju podizanje raspoloženja, citrusna eterična ulja zauzimaju glavnu ulogu. Svojim vedrim izgledom otkrivaju i emocionalnu prirodu svojih mirisa. Nećete pogriješiti koje god da odaberete! Uz citruse, nekoliko cvjetnih, herbalnih i drvenastih nota također imaju karakteristike koje su vrlo poželjne u zimskim danima. 

 

Najbolji način za korištenje eteričnih ulja s ciljem podizanja raspoloženja je uz pomoć vašeg omiljenog difuzera ili nebulizatora. Aromaterapeutske masaže i kupke su također poželjne. Možete odabrati pojedinačno ulje ili koristiti jedan od recepata za kombiniranje različitih eteričnih ulja kako biste postigli optimalne rezultate. Za početak ćemo istaknuti karakteristike pojedinih eteričnih ulja idealnih za ‘winter blues’. 

1. Eterično ulje bergamot

Od svih eteričnih ulja, bergamot nam najviše pomaže prilikom balansiranja emocija i stvaranja ugode. Utječe na otpuštanje serotonina u mozgu i na taj način regulira raspoloženje. Također, podiže moral i vraća snagu i samopouzdanje. Poznat po tome da balansira intenzivna emotivna stanja i prirodni ciklus spavanja, ne može biti bolji odabir u slučaju zimske depresije.

 

2. Eterično ulje naranča, slatka

Eterično ulje naranče donosi sunce u tmurne dane i oslobađa od tuge, depresije i negativnih misli. Jako prepoznatljiv i omiljen miris, ima pozitivan učinak na sve uzraste. Koristite ju samu ili u kombinaciji s ostalim eteričnim uljima za trenutno podizanje raspoloženja.

 

3. Eterično ulje paprena metvica

U zimskom periodu, mrak pada već tijekom popodneva, što šalje našem tijelu signale za proizvodnju melatonina. Time uzrokuje pojavu umora u ranim satima radi čega često osjećamo nemogućnost normalnog funkcioniranja. Paprena metvica, poznata po svojem oštrom osvježavajućem mirisu, razbuđuje i daje nalet energije koji nam je potreban.

 

4. Eterično ulje ružmarin

Pospanost, manjak motivacije i samopouzdanja odražava se na svakodnevni rad i obveze. Za vraćanje fokusa i bolju organizaciju misli i zadataka, ružmarin je idealan odabir. Njegov kemijski sastav ima utjecaj na poboljšanje mentalnog stanja. Daje potrebnu koncentraciju i potiče kreativnost u rješavanju izazova.

 

5. Eterično ulje lavanda

Lavanda je izvrstan odabir za odmor od negativnih misli. Opuštajuće sastavnice ovog poznatog eteričnog ulja pomoći će za postizanje pozitivnijeg pogleda na budućnost u beznadnim trenucima te umiriti nervozu uzrokovanu dugim periodima lošeg raspoloženja.

 

6. Eterično ulje đumbir

Svojim prepoznatljivim mirisom, eterično ulje đumbira oživljava umoran um. Suočeni sa stanjem psihičke iscrpljenosti i manjka mentalnog fokusa, nećemo pogriješiti ako posegnemo za ovim eteričnim uljem. Slično kao paprena metvica, daje energetski boost i razbuđuje naše misli.

 

7. Eterično ulje ylang ylang

Poznato po svojem senzualnom mirisu, eterično ulje ylang ylang vrlo je korisno u tretiranju tjeskobe koja često prati učestale negativne emocije. Svoje smirujuće djelovanje ovo ulje pripisuje visokoj koncentraciji estera koji dokazano umiruju centralni živčani sustav. Izvrsno se slaže s eteričnim uljem naranče i cedra. Radi intenzivnog mirisa, dovoljno je upotrijebiti manju količinu ovog eteričnog ulja.

 

8. Eterično ulje pačuli

Manje poznato, ali djelotvorno svojstvo ovog poznatog eteričnog ulja je njegov pozitivan učinak na stanje iscrpljenosti, stresa i potištenosti. Pačuli djeluje kao antidepresiv i pomaže kod emotivnih posljedica uzrokovanih gubitkom i tugom. Ne odmaže ni činjenica da se odlično slaže sa svim do sad navedenim eteričnim uljima, što ga čini odličnim odabirom za probleme uzrokovane sezonalnom zimskom depresijom. 

Bioeterica mješavine eteričnih ulja

Kreiranjem mješavina postižemo intenzivnije djelovanje eteričnih ulja. Njihova sinergija je osjetno učinkovitija te se najčešće koriste na taj način, posebno kad su u pitanju emocionalne tegobe.

Miješanje eteričnih ulja može biti izazov, posebno kad je u pitanju pravilno kombiniranje mirisa i njihovih razmjera. Zato smo u suradnji s profesionalnim aromaterapeutima kreirali već gotove mješavine naših organskih eteričnih ulja. Svaka ima određenu primjenu ovisno o cilju kojeg želimo postići, a u nastavku donosimo najbolji odabir za podizanje raspoloženja.

ZIMSKI RETREAT SET

Kako biste se za vrijeme sezonalnog pada raspoloženja kompletno opremili, za vas smo kreirali komplet Zimski retreat. Set od 3 proizvoda različite primjene, donijet će pozitivno raspoloženje i opuštajuće trenutke. Zimski retreat sastoji se od mješavine eteričnih ulja Sretni trenuci, roll on mješavine Zimska radost i mirisnog spreja za prostor Tiha zimska noć.

Sretni trenuci je kombinacija eteričnog ulja bergamota koje potpuno opušta, jača samopouzdanje te donosi osmijeh na lice i donjih mirisnih nota tamjana, cimeta, papra, borovice koje osnažuju i revitaliziraju duh i tijelo. Roll on Zimska radost kreiran je kako biste opuštajući miris uvijek mogli imati uza sebe, a mirisni sprej za prostor raspršite u prostoriju u kojoj spavate za miran i ugodan san. Posvetite se sebi i svojem emocionalnom blagostanju uz prirodne proizvode.

 

NEVERA

Nevera je kombinacija organskih eteričnih ulja koja donosi nalet energije i potiče vitalnost. Mješavina u kojoj dominiraju citrusna eterična ulja svakako će pomoći pri podizanju raspoloženja i podizanju energije u hladnim i sivim danima. Sadrži eterična ulja bergamota, limete, grejpa, naranče, borovice i eukaliptus radiate. Koristite ju u difuzoru, prilikom masaže ili u prijenosnom mini nebulizatoru Bulia u autu ili uredu za trenutno razbuđivanje i dobar početak dana. 

DIY – recepti za difuzor

Ukoliko volite sami kreirati svoje mirisne mješavine, donosimo nekoliko ideja za kombiniranje gore navedenih pojedinačnih organskih eteričnih ulja. Ove količine su prilagođene za dodavanje u 100 ml vode u difuzor, ali možete ih kombinirati i s baznim uljima za kreiranje ulja za aromaterapeutske masaže ili ih pretvoriti u mirisni sprej za prostor. 

New in Blog

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their...

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to...

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Top 10 eteričnih ulja za emocionalni stres

Eterična ulja, koja nose snagu prirode u sebi, pokazala su se kao moćni saveznici u borbi protiv stresa. Njihova prirodna svojstva mogu pomoći umiriti um, podići duh i vratiti osjećaj ravnoteže. U ovom blogu istražit ćemo 10 najboljih eteričnih ulja koja su posebno učinkovita u upravljanju emocionalnim stresom.
Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their popularity is growing, and for good reason. Using essential oils for yoga can add a little magic and extra sparkle to your classes.
Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.