Eterična ulja za trudnice: Kako sigurno koristiti eterična ulja u trudnoći?

Eterična ulja za trudnice: Kako sigurno koristiti eterična ulja u trudnoći?

Trudnoća je posebno razdoblje u životu svake žene. Iako su eterična ulja dugo prisutna na tržištu, aromaterapeuti, knjige o aromaterapiji i javnost i dalje vode raspravu o tome trebaju li se eterična ulja koristiti tijekom trudnoće i, ako mogu, koja su to eterična ulja? 

Na pitanje smiju li se eterična ulja koristiti u trudnoći, nema jednostavnog odgovora. Kratak odgovor bi glasio: smiju, ali je potreban oprez kod njihovog korištenja. Postoje dokazi da eterična ulja mogu znatno olakšati neke tegobe koje prate trudnoću, poput mučnine, tjeskobe, nesanice, bolova u mišićima i leđima; mogu se koristiti i za njegu kože u prevenciji strija i biti odlična podrška tijekom poroda. Pri korištenju eteričnih ulja iznimno je bitno koristiti samo dozvoljena prirodna eterična ulja, kemotipizirana (jasno botanički i kemijski definirana), terapeutske kvalitete, u određeno vrijeme, na određeni način i u manjoj dozi nego što biste ih koristili da niste trudni.

Načini korištenja eteričnih ulja su:

  • oralno
  • u difuzeru
  • na koži

1. Oralna primjena eteričnih ulja

Oralna primjena najrizičniji je način korištenja eteričnih ulja za trudnicu, zato ga treba izbjegavati. U posljednje vrijeme mogu se čuti preporuke za konzumiranje eteričnih ulja kapanjem u vodu ili neki drugi napitak – to je najbolje u potpunosti izbjegavati, osobito u trudnoći jer se eterična ulja ne otapaju u vodi te ako se primjenjuju na taj način, mogu oštetiti sluznicu probavnog sustava.

2. Eterična ulja u difuzeru

Najmanji rizik za trudnicu predstavlja indirektna inhalacija eteričnih ulja putem ultrazvučnog difuzera ili nebulizatora. Na taj način može se sigurno koristiti puno eteričnih ulja (čak i ona koja se ne preporučuju nanositi na kožu). Bitno je samo da difuzer nije stalno upaljen, odnosno da trudnica nije stalno izložena djelovanju eteričnih ulja. Ta preporuka vrijedi i inače, osobito ako se za raspršivanje eteričnih ulja koristi nebulizator, koji raspršuje čista prirodna eterična ulja ili njihove mješavine.

Žene tijekom trudnoće imaju pojačani osjet mirisa i okusa, pogotovo u prvom tromjesečju, pa je to ujedno na neki način dobar obrambeni mehanizam koji sprječava majku da konzumira ili inhalira potencijalno štetnu tvar. Dakle, treba raditi pauze. Difuzer se može koristiti 2 do 3 puta dnevno najviše sat vremena, uz pauze od nekoliko sati. Nebulizator je dovoljno koristiti jednom u 24 sata.

3. Primjena eteričnih ulja na kožu 

Nešto veći rizik za trudnicu postoji kod primjene eteričnih ulja na kožu. Zbog malih molekula eterična ulja preko kože prolaze u krvotok i ostale tjelesne tekućine. U normalnim uvjetima to nam je važno, no koža u trudnoći jače je propusna i osjetljivija je, pa mnoga eterična ulja mogu dospjeti i do posteljice. Prema Tisserandu i Balacsu, prelazak placente ne mora nužno značiti da postoji rizik od toksičnog djelovanja za fetus – to će ovisiti o toksičnosti i koncentraciji pojedinih komponenata eteričnog ulja u plazmi.

Neki autori smatraju da nije dobro koristiti eterična ulja tijekom trudnoće, osobito u prva tri mjeseca trudnoće, dok drugi smatraju da primjena eteričnih ulja na kožu u koncentracijama do 2 % ne predstavlja opasnost.

Battaglia navodi: „razborita upotreba eteričnih ulja, zajedno s odgovarajućim oblicima masaže od strane vještog terapeuta, može olakšati trudnoću i pružiti osjećaj njege koji će utješiti majku u trenutcima kada se vjerojatno osjeća prilično krhko. “

Autori kao što su Ron Guba, Kurt Schnaubelt i Chrissie Wildwood navode da „nije zabilježen slučaj pobačaja ili urođene mane koja je rezultat aromaterapijske masaže korištenjem terapijskih aplikacija bilo kojeg eteričnog ulja.”

Zbog nejasnih, a ponekad i kontradiktornih informacija, kod samostalne izrade pripravaka za njegu kože, potrebno je koristiti samo dozvoljena prirodna eterična ulja, u određenoj koncentraciji i terapeutske kvalitete. U prvom tromjesečju bolje je staviti fokus na bazna ulja, maslace i hidrolate koji njeguju kožu. Siguran način upotrebe eteričnih ulja je njihovo korištenje u manjoj koncentraciji u pripravcima za masažu i njegu kože ili u difuzeru.

Preporučene doze eteričnih ulja za njegu lica kreću se od 0,3 do 0,5% (ili u kapima 5-10 kapi na 100 g/ml pripravka), a za njegu tijela od 0,5 do 1% (10 – 20 kapi na 100 g/ml pripravka).

Prije upotrebe eteričnih ulja, uvijek najprije treba provjeriti njihove karakteristike te moguće kontraindikacije i nuspojave i koristiti samo 100% prirodna, čista, nepatvorena, kemotipizirana eterična ulja terapeutske kvalitete, od provjerenih dobavljača.

Koriste li se gotovi, registrirani kozmetički proizvodi oni već sadrže dozvoljene koncentracije eteričnih ulja, a ukoliko se ne smiju koristiti u trudnoći, na pakiranju to mora biti i navedeno.

Eterična ulja sigurna za trudnice

Primjenom na kožu, propisno razrijeđena, eterična ulja koja su sigurna za upotrebu u trudnoći su:

Također, kad je potrebno (npr. u slučaju prehlade) u balzamu ili difuzeru mogu se sigurno koristiti prirodna eterična ulja:

Eterična ulja koja u trudnoći treba izbjegavati

Za vrijeme trudnoće nikako se ne preporučuje koristiti eterična ulja koja potiču menstruaciju, koja mogu izazvati promjene u DNA molekuli i eterična ulja koja se ni inače ne preporučaju za svakodnevnu upotrebu. Eterična ulja koja je potrebno izbjegavati su:

  • anis
  • komorač
  • muškatna kadulja
  • ljekovita kadulja
  • bosiljak
  • estragon (kemotip metil kavikol)
  • origano
  • tuja
  • breza slatka
  • kamforovac
  • izop
  • vratić
  • pravi pelin
  • divlji pelin
  • timijan (osobito kemotip timol i tujanol)
  • cimetovac
  • kumin
  • klinčićevac
  • zimzelen

New in Blog

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their...

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to...

eterično ulje za yogu

Najbolja eterična ulja za yogu i meditaciju

Prakticiranje yoge i korištenje eteričnih ulja savršeno se nadopunjuje. Kombiniranjem obje prakse istovremeno, na jednostavan način povećavate njihove benefite. Organska...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

How to use essential oils in yoga practice

Essential oils have been used for thousands of years. With more and more people looking for natural health solutions, their popularity is growing, and for good reason. Using essential oils for yoga can add a little magic and extra sparkle to your classes.
Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.

eterično ulje za yogu

Najbolja eterična ulja za yogu i meditaciju

Prakticiranje yoge i korištenje eteričnih ulja savršeno se nadopunjuje. Kombiniranjem obje prakse istovremeno, na jednostavan način povećavate njihove benefite. Organska eterična ulja su potpuno prirodan produkt biljaka te u sebi nose mnoga terapeutska svojstva koja upotpunjuju fizički, mentalni i duhovni aspekt yoge i meditacije. U nastavku donosimo nekoliko benefita koji dolaze s kombiniranjem eteričnih ulja s yogom te savjete za ispravan odabir eteričnih ulja i njihovo korištenje.