Najbolja eterična ulja citrusa i njihove prednosti

Unesite svježe i vesele mirise u svoj dom u pomoć nekoliko kapi eteričnih ulja citrusa! Ulja s mirisom citrusa mogu se dodati u i recepte za prirodna sredstva za čišćenje i u recepte za poticanje prirodne ljepote. Eterična ulja citrusa također nude niz prednosti za zdravlje i dobrobit te su izvrsna za podizanje razine energije. Saznajte kako ova mirisna ulja mogu unijeti pozitivnu promjenu u vaš život!

Eterična ulja citrusa među omiljenima su u svakoj kolekciji eteričnih ulja. Svestrana i učinkovita, vraćaju osmijeh na lice svakoga tko se nađe okružen njihovim mirisima. Postoje mnoge prednosti i područja primjene eteričnih ulja citrusa, a ovdje ćemo podijeliti neke od naših omiljenih razloga za korištenje eteričnih ulja iz obitelji citrusa.

Najpopularnija eterična ulja citrusa u aromaterapiji danas su eterično ulje naranče, limuna, grejpa, limete i bergamota. Upotrijebite bilo koje od ovih ulja kako biste podigli atmosferu u svojem okruženju i osvježili prostor.

To su sretna ulja koja podižu raspoloženje koja su nazvana tekućim suncem u bočici. Eterična ulja citrusa nalaze se u njihovoj kori, a dobivanju se prešanjem. Destilacija s parom je još jedna metoda dobivanja eteričnog ulja citrusa te ova destilirana eterična ulja citrusa nisu fototoksična.

Upravo iz razloga što se ova eterična ulja dobivaju iz kore citrusa, važno je obratiti pažnju na njihovo porijeklo i kvalitetu. Naime, štetni pesticidi koji se često koriste u konvencionalnom uzgoju citrusa, ostaju na površini njihove kore i postaju dio sastava eteričnih ulja. U tom slučaju, važno je odabrati eterična ulja dobivena iz organskog uzgoja kako biste izbjegli udisanje štetnih tvari.

 

Najbolja eterična ulja citrusa

Eterična ulja citrusa osvježavajuća su i podižu raspoloženje. Savršeni su odabir kada ste pod stresom ili se osjećate loše. Okružite se mirisom jednog ili više ovih divnih eteričnih ulja kako biste započeli svoj dan s pozitivnim mislima!

 1. Eterično ulje limuna (Citrus limon)

  • Podiže i daje energiju: Ulje limuna ima svježu citrusnu aromu koja može pomoći u podizanju raspoloženja i povećanju razine energije.
  • Antimikrobna svojstva: Posjeduje jaka antimikrobna svojstva, što ga čini korisnim za čišćenje površina i pročišćavanje zraka.
  • Osvježava kožu: Eterično ulje limuna djeluje kao tonik. Čisti masnu kožu i kosu te tonira i pomaže u borbi protiv bora. 

2. Eterično ulje naranče, divlje ili slatke (Citrus sinensis)

  • Podiže raspoloženje: Ulje naranče ima veselu, slatku aromu koja može potaknuti osjećaj sreće i smanjiti stres i tjeskobu.
  • Potpora imunitetu: Sadrži spojeve koji podupiru funkciju imuniteta i mogu pomoći u zaštiti od infekcija.
  • Potiče cirkulaciju: Eterično ulje naranče često se koristi u anticelulitnim pripravcima. Njegova svojstva pomažu pri razbijanju masnih tjelesnih stanica i detoksikaciji.
  • Njeguje kožu: Obnavlja umornu kožu. Primjenom u kremama potiče stvaranje kolagena i potiče prirodnu obnovu kože. Eterično ulje slatke naranče zahvaljujući visokoj koncentraciji limonena djeluje na obnovu kože.

3. Eterično ulje limete (Citrus aurantifolia)

  • Osnažujući miris: Ulje limete ima osvježavajuću, oštru aromu koja može podići raspoloženje i potaknuti mentalnu jasnoću.
  • Antioksidativna svojstva: Sadrži antioksidanse koji pomažu neutralizirati slobodne radikale i štite stanice od oštećenja.
  • Detoks: Pomaže kod detoksikacije pa se koristi i protiv celulita, proširenih vena i kod jačanja imuniteta. Poput grejpa i limuna, ključno je ulje za oslobađanje vode iz tijela i natečenosti.
  • Čišćenje i pročišćavanje: Može se koristiti za čišćenje površina i pročišćavanje zraka, zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima.

4. Eterično ulje grejpa (Citrus paradisi)

  • Podiže raspoloženje: Ulje grejpa ima svjež, citrusni miris koji može poboljšati raspoloženje i smanjiti osjećaj stresa i umora.
  • Sredstvo za suzbijanje apetita: Može pomoći u suzbijanju žudnje i podržati ciljeve kontrole tjelesne težine kada se koristi aromatično.
  • Antioksidativna podrška: Ulje grejpa sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa i podržavaju cjelokupno zdravlje.
  • Tonik za kožu: Može pomoći u pročišćavanju i toniranju kože, što ga čini vrijednim dodatkom rutinama njege masne kože i kose.

5. Eterično ulje bergamota (Citrus bergamia)

  • Balansira emocije: Ulje bergamota ima jedinstven citrusno-cvjetni miris koji može pomoći u podizanju raspoloženja i opuštanju.
  • Ublažava stres: Može pomoći u smanjenju osjećaja tjeskobe i depresije i potaknuti osjećaj smirenosti.
  • Regenerira kožu: Njegova regulirajuća svojstva nekad su bila dio mnogih kozmetičkih pripravaka radi svoje sposobnosti da rješava probleme poput akni, osipa, ekcema. Idealno je u pripravcima za njegu suhe i osjetljive kože.
  • Osvježuje prostor: Njegova prirodna dezinfekcijska svojstva čine ga korisnim za čišćenje i osvježavanje prostora.

6. Eterično ulje petitgrain gorke naranče (Citrus aurantium)

  • Djeluje umirujuće i opuštajuće: Petitgrain ulje naranče ima svježu, cvjetno-citrusnu aromu koja umiruje i opušta, što ga čini korisnim za smanjenje stresa, tjeskobe i nesanice.
  • Podržava emocionalnu ravnotežu: može pomoći u ravnoteži emocija i potaknuti osjećaj mira i blagostanja, što ga čini korisnim za upravljanje promjenama raspoloženja i emocionalnim preokretima.
  • Njeguje kožu i kosu: Jedno od najvrjednijih svojstava eteričnog ulja petit graina gorke naranče je balansirajući i tonirajući efekt na masnu kožu i kosu. Ne izaziva preosjetljivost i nije fototoksično eterično ulje, stoga se često koristi u kozmetičkim pripravcima, naročito za masnu kožu ili kožu sklonu aknama, te za mješovitu ili masnu kosu. Obnavlja, regenerira i revitalizira kožu.
  • Antibakterijska svojstva: Posjeduje antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u zaštiti od štetnih bakterija i podržati cjelokupnu imunološku funkciju.

7. Eterično ulje mandarine, crvene ili zelene (Citrus reticulata)

  • Opušta i umiruje: Ulje mandarine ima slatku, citrusnu aromu koja podiže i umiruje, što ga čini korisnim za smanjenje stresa, tjeskobe i živčane napetosti.
  • Podiže raspoloženje: Udisanje ulja mandarine može poboljšati raspoloženje i potaknuti osjećaj sreće i opuštenosti.
  • Antioksidativna svojstva: Sadrži antioksidanse poput limonena, koji pomažu neutralizirati slobodne radikale i štite stanice od oštećenja.
  • Prednosti za njegu kože: Ulje mandarine često se koristi u proizvodima za njegu kože zbog svojih svojstava za ujednačavanje tena i pomlađivanje. Može pomoći u poboljšanju izgleda kože bez sjaja ili neujednačenosti i pospješiti zdrav, blistav ten.

 

Najznačajnije prednosti eteričnih ulja citrusa

U svijetu u kojem se prirodna rješenja sve više traže zbog svojih holističkih dobrobiti, eterična ulja citrusa ističu se kao živahna, svestrana i nevjerojatno korisna. Od svojih osvježavajućih aroma do bezbrojnih ljekovitih i wellness svojstava, ulja citrusa zaslužila su posebno mjesto u tradicionalnoj i modernoj kućnoj ljekarni.

Eterična ulja citrusa cijenjena su stoljećima zbog svojih okrepljujućih mirisa i terapeutskih svojstava. Međutim, njihove se prednosti protežu daleko izvan njihovih divnih mirisa. Od podizanja raspoloženja i povećanja mentalne jasnoće do potpore imunološkoj funkciji i promicanja zdravlja kože, ova ulja nude veliki broj prirodnih rješenja.

Pročitajte neke od prednosti koje nude ulja citrusa:

 

1. Podižu raspoloženje

Ulja citrusa prekrasan su način za poboljšanje raspoloženja i postizanje emocionalne ravnoteže. Djeluju na hormone u mozgu što rezultira boljim raspoloženjem. Neka vam ova aromatična ulja uljepšaju dan i opuste vas!

 

2. Antioksidativna zaštita

Eterična ulja citrusa sadrže antioksidativna svojstva koja pomažu neutralizirati slobodne radikale. Slobodni radikali su odgovorni za oštećenja stanica i tkiva. Antioksidansi također pomažu u ublažavanju stresa na imunološki sustav.

 

3. Eliminiraju bakterije

Eterična ulja citrusa dobro su poznata po ubijanju klica i borbi protiv patogena. Korištenje eteričnih ulja u domaćim proizvodima za čišćenje savršen je način za uživanje u potpuno prirodnom antibakterijskom djelovanju koje nude citrusi. Pokušajte ih upotrijebiti u domaćim receptima za čišćenje.

 

4. Podrška imunološkom sustavu

Poznato je da eterična ulja citrusa učinkovito jačaju imunološki sustav. Podržite imunološki sustav – uživajte u jačanju imuniteta jer arome citrusa stimuliraju vašu imunološku aktivnost.

 

5. Izvrstan osvježivač zraka

Uklonite nepoželjne mirise u vašem domu ili uredu raspršivanjem bilo kojeg eteričnog ulja citrusa. U bocu s raspršivačem dodajte eterično ulje, 96% alkohol i vodu, protresite i raspršite u zrak. Koristite kao osvježivač zraka i sprej za sobu. Također, eterična ulja citrusa možete koristiti u difuzeru za osvježenje prostora i čistoću zraka.

 

6. Smanjuju anksioznost i razdražljivost

Nekoliko ulja citrusa može pomoći u smanjenju osjećaja tjeskobe i razdražljivosti, kao i drugih poremećaja raspoloženja. Eterično ulje bergamota i naranče posebno su omiljena zbog svoje sposobnosti balansiranja raspoloženja i emocija. Udahnite ova prekrasna ulja za podizanje pozitivnog raspoloženja!

 

7. Podižu energiju

Eterična ulja citrusa pomažu povećati fizičku i mentalnu razinu energije. Izvrstan su odabir za korištenje u difuzorima u vašem domu ili na radnom mjestu kako bi uljepšala vašu svakodnevicu i podigla razinu vaše energije. Za to su omiljena eterična ulja grejpa ili bergamota! Dodajte nekoliko kapi ulja u difuzer ili nebulizator i uživajte ​​u osvježavajućem mirisu tijekom dana.

 

8. Podržavaju zdravlje dišnog sustava

Eterično ulje limete može olakšati respiratorne probleme poput kašlja i začepljenih sinusa. Raspršite eterična ulja u zrak pomoću svojem omiljenog difuzera. Ispuniti će vaš dom prekrasnim mirisom, eliminirati klice u zraku, podići raspoloženje i poboljšati imunitet.

 

Recepti za korištenje eteričnih ulja citrusa

U difuzoru

Mediteranski vrt

Citrusno buđenje

Sunčano popodne

Slatki balans emocija

Ljetni radni dan

 

Čišćenje doma

Prirodni sprej za čišćenje površina

Priprema: Pomiješajte navedena eterična ulja u tamnu staklenu bočicu od 100 ml te dodajte 60 ml alkohola (96%). Kad se eterična ulja povežu s alkoholom, dodajte još 40 ml destilirane vode. Zatvoriti nastavkom za raspršivanje. Okretanjem bočice gore-dolje, promiješajte. Koristite po potrebi za čišćenje radnog prostora u kuhinji. Ova mješavina eteričnih ulja je iznimno djelotvorna, te istovremeno dezinficira radni prostor kuhinje te ima predivan miris.

 

Uživajte u 100% čistim organskim eteričnim uljima citrusa iz Bioeterica ponude. Neka ova vesela i sunčana eterična ulja stave osmijeh na vaše lice svaki dan!

Najnovije objave

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

Eterična ulja koriste se tisućama godina. Uz sve više ljudi koji traže prirodna riješenja za zdravlje, njihova popularnost raste, i to s...

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to...

eterično ulje za yogu

Najbolja eterična ulja za yogu i meditaciju

Prakticiranje yoge i korištenje eteričnih ulja savršeno se nadopunjuje. Kombiniranjem obje prakse istovremeno, na jednostavan način povećavate njihove benefite. Organska...

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

Kako povezati yogu i aromaterapiju na jednostavan način

Eterična ulja koriste se tisućama godina. Uz sve više ljudi koji traže prirodna riješenja za zdravlje, njihova popularnost raste, i to s dobrim razlogom. Korištenje eteričnih ulja za yogu može vašim satovima dati malo čarolije i dodatni sjaj.
Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Top 5 antivirusnih i antibakterijskih eteričnih ulja i njihova primjena

Među najmoćnijim svojstvima eteričnih ulja su upravo njihova antivirusna i antibakterijska svojstva. U ovom blogu saznati ćete koja su to top 5 antivirusna i antibakterijska eterična ulja koja vam mogu koristiti kao prirodna potpora za očuvanje zdravlja vaše obitelji i naučiti kako ih iskoristiti na najbolji mogući način.

eterično ulje za yogu

Najbolja eterična ulja za yogu i meditaciju

Prakticiranje yoge i korištenje eteričnih ulja savršeno se nadopunjuje. Kombiniranjem obje prakse istovremeno, na jednostavan način povećavate njihove benefite. Organska eterična ulja su potpuno prirodan produkt biljaka te u sebi nose mnoga terapeutska svojstva koja upotpunjuju fizički, mentalni i duhovni aspekt yoge i meditacije. U nastavku donosimo nekoliko benefita koji dolaze s kombiniranjem eteričnih ulja s yogom te savjete za ispravan odabir eteričnih ulja i njihovo korištenje.